Autism video: the autism Puzzle

 

För fyrtio år sedan var autism en mycket dunkel sjukdom som ansågs påverka endast fyra till fem barn per 10000, men en del läkare hävdar att en av 90 barn bär tecken på autism Vad hände egentligen? Finns det en epidemi av autism, och vad som orsakar i så fall den? Finns det någon koppling till kvicksilver? Eller är det så att medvetenheten har ökat och definitionen av autism förändrats under de 60 år sedan begreppet först myntades?

Filmmakaren Saskia Baron har unika insikter om autism. Hennes äldre bror, Timothy, har djupt autistiska drag. När han fick diagnosen 1961, fick hans föräldrar höra att det inte fanns någon utbildning för barn med autism, deras öde var att tillbringa livet såsom psykiska handikappade på sjukhus med daglig sedering.

Ovilliga att acceptera ett sådant perspektiv, har Timothy’s föräldrar tillsammans med andra familjer med autistiska barn startat National Autistic Society 1962. Med gemensamma ansträngningar lyckades de också etablera den första skolan i världen för autistiska barn 1965.

Dokumentären visar också lite av den aktuella forskningen om orsak, behandling och förekomst. Den innehåller intervjuer med några av världens ledande experter på autism, däribland Dr Lorna Wing, Professor Christopher Gillberg, professor Fred Volkmar och professor Anthony Bailey. I filmen ser vi den neurotypiska personligheten som normativ, något de flesta med neurotypiskt syndrom klarar av väldigt bra att spela.

Och nu fungerar inte videon heller. 🙂 så bra då!

Det är inte alla autister som talar och då kanske tystnaden om filmen får tala till dig?

Det här inlägget postades i Video om Autism. Bokmärk permalänken.